Hozzászólások:
2009.05.24. 16:32 adsl

Acid, Rave, neon, CD-ROM, DOS, kismetró, Photoshop 2, interaktív, folyóirat, 1995... és Nyírő András, aki az Index legutóbbi médiahackje miatt listavezető lett a Médiapédián. 

Javában dühöngött még az Acid és a Rave, amikor életem első CD-ROM-ját vittem haza nagy boldogan. A borító neonszínekkel és Photoshop 2.3-mal készülhetett, valami ízléses effect-tel, de akkor én az utóbbiakról még mit se tudtam. Sőt, ami azt illeti, azt se tudtam, mi a fenét kéne csinálni a csili-vili lemezzel. Az otthoni PC-n éppenhogy elfutott a DOS 6.valamennyi, CD-olvasója se volt, és el is voltam tiltva tőle.

De olyan forradalmi volt: CD-ROM-on interaktív folyóirat. A jövő. 

No, ezt a CR-ROM-ot főszerkesztette akkor Nyírő András, akire több százan kerestek rá hétfőn a Médiapédián, amikor az Index születésnapi ajándékként visszaállította 10 évvel ezelőtti címlapját. A sajtóközlemény szerint sose volt még olyan, hogy a Médiapédiát kifejezetten egyetlen szócikk miatt így megrohanják a népek, pedig mindössze a régi-új Index legalján tűnt fel a neve, mint Főszerkesztőnek. Hogy vajon azért rohanták-e le a Médiapédiát, mert még nem is éltek a Ravekorszakban, és nem tudták, ki ez az ember, vagy azért, mert nem hitték el, hogy ugyanaz lett újra a főszerkesztő, már nem fogjuk sose megtudni.  

Akárhogy, elég tanulságos, hogy egy kis bizonytalanság, egy másfél milliós látogatottságú oldalon eldugott hellyel párosulva milyen hatalmas hullámokat tud kelteni a web mindenféle szegleteiben. Sajnos a Google-től majd csak egy hónap múlva tudhatjuk meg, hányan kerestek náluk Nyírőre, az viszont tudható, hogy havi 100 az átlag, aminél biztos, hogy nagyobb volt a roham. 

 

Egyébként neki is legalább akkora élmény lehet az ABCD, mint nekem, mert a folyóiratban (ugyanis ez volt a neve) megjelent videókon (videó! számítógépen! hah!) gyakorlatilag csak az ő vidám mosolyát lehetett látni. Nem sokkal később elkezdtem a Corel Drawt (ah) tanulni egy vaskos könyvből, úgy, hogy közben még mindig nem volt PC-m. Ő mindenfélét csinált, többek között az Index elődjét, az Internettót, de sajnos arról lemaradtam, mert az internet akkoriban valami gyanús (egyetemi) furcsaság volt. 

Ő még mindig azon dolgozik, hogy minél kevesebbeknek legyen gyanús furcsaság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adsl-szelessav.blog.hu/api/trackback/id/tr41135742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Internettel és szélessávú tartalmakkal kapcsolatos legfrissebb hírek és érdekességek, technikai tudnivalók, valamint hasznos információk a szolgáltatók háza tájáról.

Legfrissebb kommentek

  • thing: Nyakunkon a választás! jela.hu/?p=828 :-) (2010.04.08. 13:40) A Windowsban lehet böngészőt választani!
  • helota (törölt): A mobilinternet a legnagyobb átverés. A sebessége legalábbis a T-mobilenál 20 kb/s körül van a bei... (2009.12.16. 13:47) A mobilinternet csapda
  • Az EREDETI: hello! 2005 óta vagyok az invitelnél, (határozatlan) és mivel nem voltak képesek az árakat csökken... (2009.08.11. 18:45) Hűségszerződés újra
  • lazer: MAjd a piratebay-es fiúk ezt is megtorpedózzák a Videóbay nevű alkalmazással, ami korlátok nélküli... (2009.06.29. 22:42) Újabb ötlet a tévé megmentésére?
  • lazer: Már a fórumot is reformálta a Twitter, a Tweetboard segítségével! isite.hu/internet_hirek/sz%C3%A... (2009.06.28. 22:49) Dokumentummegosztás Twitteren

Oldal RSS

ADSL blog

Nincs megjeleníthető elem

Szélessáv blog

Nincs megjeleníthető elem

Internet szolgáltatók blog

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása