2009.12.30. 08:29 Sávos

Vitathatatlan, hogy 2009 legjelentősebb távközlési trendje a mobil internet előretörése volt. Minden más eltörpül mellette, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, milyen lehetséges jövőbeli tendenciákat jelez előre. Kár, hogy nem túl fényesek a kilátások, ha minden marad a régiben jövőre is. Nagy éves összefoglaló a Szélessáv 2009-es hétköznapjairól.

Csökken a vezetékes, előre tör a mobilnet

2009-ben először fordult elő a magyar internet történetében, hogy nemcsak megállt a különféle DSL-es internetelérések számának növekedése, hanem csökkentek is az előfizetések. A visszaesés mögött két nyilvánvaló mozgatórugót találunk: a válság hatására jobban odafigyeltek az emberek arra, hogy mennyit fizetnek az internetelérésükért (minél régebbi egy előfizetés, annál borsosabb az ára), a váltás során pedig kisebb részben a kábeles internet, nagyobb részben a mobilos internetet választották.

Annak ellenére választják az emberek inkább a mobilnetet, hogy 2008-ban volt igazán olcsó és magas minőségű, 2009 már visszalépésnek számított. Míg 2008-ban a gyors és agresszív toborzás miatt még olcsón lehetett valóban korlátlan mobilos előfizetéshez jutni, idén már emelt áron és csak korlátosan lehetett mobilnetet választani. Ráadásul minél több az előfizető, annál gyengébb a szolgáltatás minősége.

cikkek a témában:

Összehasonlíthatatlan számok, csalódások

Szerintem az NHH komoly hibát követett el azzal, hogy míg a klasszikusnak számító vezetékes eléréseket körbevette szigorú fogyasztóvédelmi szabályokkal, addig a mobilnet teljesen szabályozatlan. Ezzel vissza is élnek a szolgáltatók, elsősorban úgy, hogy a vezetékeshez kísértetiesen hasonló számokkal különböztetik meg egymástól a mobilos eléréseket, amik azonban egész más tulajdonságot jelölnek, mint amit a vezetékesnél már megszoktunk.

A mobilnet még gyenge

Persze nem az összehasonlíthatatlanság a probléma, hanem az, hogy a mobilinternet még gyenge a szélessávhoz, inkább csak pótlék. Az egy, de jellemzően inkább két éves hűségre kötelezett felhasználók keserűen kénytelenek szembesülni ezzel a ténnyel, változtatni szokásaikon, és a hónapok második felében lassan csordogálnak számukra a bitek. Érdemes megnézni a Twitteren vagy akár a itt, a blogcsoporton felhangzó panaszokat.

Letöltési korlát, maximum 1-2 Mbps-os sebesség, rendszeres lassítás: 2009-ben ez a mobilinternet

A szélessávú internet korában nem kell kalóznak lenni ahhoz, hogy napi fél-egy GB adatot forgalmazzon valaki. Vannak jogtiszta, könnyen hozzáférhető, de igencsak nagy adatmennyiséget cserélő alkalmazások. Sőt, ezek az alkalmazások jelentik a jövőt: az Indavideóról teljes magyar filmeket lehet streamelni, minden igyekezet ellenére virágoznak az online rádiók (a legkedveltebb magyar online elfoglaltság között van), de az AJAX-os (részleges oldalfrissítéses) technikák révén a streameléshez hasonló mértékű adatcsere is elképzelhető még egy olyan “hétköznapi” alkalmazás esetében is, mint egy online szövegszerkesztő vagy egy zeneszerkesztő.

Ráadásul ezek az alkalmazások nemcsak adatmennyiségben lépnek túl a mobilinterneten általános 5 GB / hónapos forgalmi adatkorláton, hanem sebességben is. Márpedig a zenehallgatás, a filmnézés vagy az online szövegszerkesztés állandó és egyenletes adatáramlást igényel, különben oda az élvezet. 2009-ben végképp bizonyossá vált, hogy az internet nem szimpla olvasgatás, hanem jóval több.

cikkek a témában:

Van rossz és van jó oldala

A mobilinternet váratlan lendületű előretörése egyrészt ellene hat a változásnak, mert bizonyos dolgok – legalábbis úgy tűnik – nem mennek gyors és nagy mennyiségű adatcsere nélkül. Mivel a világ – különösen a kereskedelem – nem szeret kockáztatni, általában konzervatív. Hiába internetezik a magyarok majdnem egyharmada mobilneten, a vállalkozók nem fognak (tudni) hatalmas összegeket költeni arra, hogy optimalizáltassák az adatcsereigényt. Ehelyett egyszerűen minden újításnak ellent fognak állni, a nagy adatforgalom igényre hivatkozva.

A jó oldalai között van, hogy kikényszerítheti az innovációt és az eszközfüggetlenséget (vagy éppen a több eszközre eltérően megvalósított megoldásokat), másrészt mégiscsak növelte összességében az internetezők számát, még akkor is, ha nagyon rossz tapasztalat lehet azoknak, akik eleve mobillal kezdték az otthoni netezést.

Mi lesz?

Valószínűleg a mobilosok egy része, amint a hűségszerződések béklyójából kiszabadul, örömmel fog visszatérni a vezetékes megoldásokhoz, amik közben a felszín alatt azért okosodtak: itt a UPC legújabb kábelnete, ami – legalábbis rövidtávon mindenképpen – versenyképes akár az üvegszálas megoldásokkal is (T-Com).

A bejegyzés trackback címe:

https://adsl-szelessav.blog.hu/api/trackback/id/tr931631954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Internettel és szélessávú tartalmakkal kapcsolatos legfrissebb hírek és érdekességek, technikai tudnivalók, valamint hasznos információk a szolgáltatók háza tájáról.

Legfrissebb kommentek

  • thing: Nyakunkon a választás! jela.hu/?p=828 :-) (2010.04.08. 13:40) A Windowsban lehet böngészőt választani!
  • helota (törölt): A mobilinternet a legnagyobb átverés. A sebessége legalábbis a T-mobilenál 20 kb/s körül van a bei... (2009.12.16. 13:47) A mobilinternet csapda
  • Az EREDETI: hello! 2005 óta vagyok az invitelnél, (határozatlan) és mivel nem voltak képesek az árakat csökken... (2009.08.11. 18:45) Hűségszerződés újra
  • lazer: MAjd a piratebay-es fiúk ezt is megtorpedózzák a Videóbay nevű alkalmazással, ami korlátok nélküli... (2009.06.29. 22:42) Újabb ötlet a tévé megmentésére?
  • lazer: Már a fórumot is reformálta a Twitter, a Tweetboard segítségével! isite.hu/internet_hirek/sz%C3%A... (2009.06.28. 22:49) Dokumentummegosztás Twitteren

Oldal RSS

ADSL blog

Nincs megjeleníthető elem

Szélessáv blog

Nincs megjeleníthető elem

Internet szolgáltatók blog

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása